Muzeum – pamiątki PRL-u

Zabrskie Zakłady Gastronomiczne – kartonik pod kufel.

Podkładka pod kufel z piwem nie była na porządku dziennym w czasach PRL-u. Ale przedwojenna tradycja trwała jaszcze jakiś czas gdyż oto jest, pochodzący prawdopodobnie z lat 50-tych klasyczny Bierdeckel, czyli kartonik pod kufel.

”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne”

”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne”

Po obu stronach napis ”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne” i kelnerka z piwem jakby żywcem z reklamy „Oktoberfestu” w Monachium. Owe ”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne” powołano do życia na mocy zarządzenia ministra handlu wewnętrznego z dnia 11 maja 1950 roku. Takich jednostek utworzono wtedy 24 w całym kraju. Do ich zadań należała organizacja pracy zakładów żywienia zbiorowego takich jak jadłodajnie, bary, restauracje, kawiarnie i mniejsze zakłady przetwórcze. Do Zakładu należała również słynna swego czasu restauracja Fregata w hotelu „Admiralski” na rogu ul: Wolności i Placu Dworcowego. Zabrska gastronomia troszczyła się również o wyżywienie uczestników imprez masowych takich ja np: „Zabrzański Wrzesień” i podobnych.                                                                                                        19.04.14.

Opracował: A. Dutkiewicz. Z kolekcji autora.