Muzeum – pamiątki PRL-u
”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne” – kartonik pod kufel.
Podkładka pod kufel z piwem nie była na porządku dziennym w czasach PRL-u. Ale przedwojenna tradycja trwała jaszcze jakiś czas gdyż oto jest, pochodzący prawdopodobnie z lat 50-tych klasyczny Bierdeckel, czyli kartonik pod kufel.
Po obu stronach napis ”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne” i kelnerka z piwem jakby żywcem z reklamy „Oktoberfestu” w Monachium. Owe ”Zabrskie Zakłady Gastronomiczne” powołano do życia na mocy zarządzenia ministra handlu wewnętrznego z dnia 11 maja 1950 roku. Takich jednostek utworzono wtedy 24 w całym kraju. Do ich zadań należała organizacja pracy zakładów żywienia zbiorowego takich jak jadłodajnie, bary, restauracje, kawiarnie i mniejsze zakłady przetwórcze. Do Zakładu należała również słynna swego czasu restauracja Fregata w hotelu „Admiralski” na rogu ul: Wolności i Placu Dworcowego. Zabrska gastronomia troszczyła się również o wyżywienie uczestników imprez masowych takich ja np: „Zabrzański Wrzesień” i podobnych. 19.04.14.
Opracował: A. Dutkiewicz. Z kolekcji autora.